Selvberging

Vil du være med å lære, spørre om alt du lurer på?


Vi klargjør eiendommen Fuglesangen i Follafoss for vinteren, hvilke planter skal inn, hvem skal få stå i dvale ute, hva skal beskjæres?


Vi planlegger våren og sommeren, tips om hvordan vi bekjemper ugress uten gift.


Smaksprøver på urter og litt av det vi lager av det vi har i hagen. Du får være med å lage olje for tørr hud, dette lages av usprøyta tørka blomster og Norsk Økologisk rapsolje. Glasset med olje og blomster får du med deg.

Beregnet tid 3 timer .

Kursdato 14 September 2024 11.00.- 14.00.

Max 4 stk pr kurs, ved fulltegna kurs finner vi flere datoer. 

Bindene påmelding sms til 90082703

Pris: 350,-

Honnørpris: 250,-


Om Fuglesangen i Follafoss

Bare navnet på eiendommen har en god klang og inspirerer til å ha et mangfold med planter så insekter/fugler og mennesker trives.

Jeg Bibbi og min Mann tok over et hus med ca 1,2 mål tomt i Februar 2024. Her har det en gang vært en fin hage med frukt , bær og blomster. Men alder og sykdom har gjort at alt har forfalt i mange år. Dette var et dødsbo som hadde stått lenge til salgs og lokalsamfunnet trodde det kom til å stå å forfalle. Det ble kjøpt mens det lå snø her, så vi ante ikke helt hva vi gikk i gang med.

Men vi så mulighetene.

Startet i Mars med beskjæring av et tre som hadde greiner som lente seg inntil veggen og stengte for brannstigen og en del døde greiner gjorde at jeg beskjærte ganske kraftig, tok inn noen kvister så jeg fikk se hvilken blader som kom, og ved hjelp av artsorakelet (App) og ekstra sjekk på nettet viste det seg å være svarthyll som sto utenfor her. Beskjæringen har gjort at det har kommet masse nye greiner og treet har fått en ny sjanse. Bærbuskene på plena ved huset, rips, solbær og aronia har også fått en del beskjæring, men siden jeg ønsket bær i år, ventet jeg med mer beskjæring til høsten. En del greiner som har ligger på bakken hadde fått rot, og jeg har gitt bort masse avleggere på bygda her.

Av trær og busker i hagen er det kirsebær, epler, plommer, gul plomme (Ikke podet) , hassel (har begynt å få nøtter) bjørk, furu, rogn så har vi også alm og eik, nyper, svarthyll, lerk, solbær, rips, aronia, krossved, bringebær, bjørnebær.

Av stauder og ettårig :

Nyperose, perlelungeurt , matrem, pelargonium , rosengeranium , kattost, kratthumleblom, stolt Henrik.

Steindodre, kornblomst, kornvalmue, kransøye, cosmidium pyntekorg, kaliforniavalmue, brudeslør, blomsterlin/rødlin, ringblomst , bjørnerot , løpstikke , pepperrot, kruspersille, peppermynte, gulerot , asparges, rabarbra, rosmarin, kronkrage, solhatt, jordbær, squash, gresskar, kamille, prydtobakk, solsikker, roser, georginer, lobelia, prydløk, chalottløk, hvitløk, mainepe, salat, reddik, belgreddik , sitronmelisse, Fransk estragon, timian, oregano, lavendel, merian, matrem, solsikke, fløyelsblad, masse roser, blant annet Romace,Flammentanz og Nordens Dronning .....

Fullstendig liste over planter kommer etter hvert.

Tomta ligger rett ved hovedveien inn til Follafoss og det er turløype rett i nærheten så mange går forbi, nå stopper flere og flere og nye dukker stadig opp for å se hagen, dette har både vært en fin måte å bli kjent med lokalbefolkninga og inspirere andre til å stelle i hagen, det har allerede begynt å få ringvirkninger.

Fra å være en plass der folk trodde vi hadde tatt oss «vann over hodet» til å bli et sted der folk stopper opp og prater og beundrer hagen, ikke bare gående, men kjørende stopper også å slår av en prat og gleder seg over det vi har fått til hittil.

Fra jeg var lita har jeg hatt en interesse for blomster og å dyrke, på barnerommet i et gammelt hus fra 1800 tallet hadde jeg over 100 planter og jeg oppdaget i 6-7 årsalderen et overgrodd blomsterbed ved den forfalte ubebodde kårboligen på tunet. Jeg fant der gamle stauder og luket intuitivt bort ugresset som var i ferd med å ta over.

Jeg er i dag 100% ufør og har stor glede av å stelle i hagen da jeg ikke klarer å gå mye turer i naturen fordi beina svikter. Her kan jeg sette meg ned når jeg ikke klarer å gå og jeg har alltid tid til en prat om hagen og plantene. Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at folk blir inspirert og gleder seg til å se blomstene som kommer og er spent på hva det neste blir. Flere har spurt om kurs i å dyrke og å lære.

Et av mine mål er å ta vare på gamle planter, hovedsakelig matnyttige planter og urter som blir teer, oljer og tinkturer fremover.

Et lite innblikk på tomta i bilder under her.

Med ønske om en strålende flott dag.

Mvh Bibbi Schjelderup

Ps. Undertegnede er registrert i Mattilsynet